גיליון מס 144

עובר וסב – דבר המערכת

ראש השנה הוא חג של משאלות להתחדשות ולשינוי. הרצון להתחדשות הוא גם רצון לתקווה שהשנה הבאה תהא טובה יותר לאזרח הוותיק. השאיפה לשינוי מבטאת רצון לשינוי יחס החברה למבוגר ולקשיש .

מה היינו רוצים שישתנה בשנה הבאה:

לקהילת המבוגרים בנס ציונה ובני משפחותיהם (שזה כולם)  שנה טובה, שנה שמחה ומאושרת, שנת של בריאות טובה והגשמת כל המשאלות.

ברכת היו"ר:

גמלאים ותושבי נס ציונה היקרים

אנו עומדים בפתחה של שנה חדשה. נקווה כי תחל שנה

וברכותיה.

עמותת "עמית" עושה במיטב יכולתה על מנת להעניק לתושבים הוותיקים שפע פעילויות בתחומים רבים ומגוונים.

אנו בטוחים כי כל אחת ואחד מכם יוכל למצוא פעילויות  שינעימו את זמנו וירחיבו את דעתו.

בית האזרח הוותיק הכין תוכניות מצוינות לשנה הקרובה שחלקם מתפרסמים בגיליון זה,  בידיעון הדיגיטאלי  ובחוברת המיוחדת היוצאת בימים אלו.

מרכז היום הרב תחומי למבוגר, גם הוא מתחדש בתוכניות חדשות ומעניינות וכן באגף נפרד ומיוחד לתשושי נפש.

מי ייתן והשנה הבאה עלינו לטובה תהיה רצופה בשמחות, בשורות טובות ובריאות לכולם.

רנה פלדמן

יו"ר "עמית"- העמותה לרווחת האזרח הוותיק 

"פורחים בגיל" ומתחדשים

כתבה מינה פלג

רח" בן גוריון 9, נס ציונה, בית צבוע בלבן בן שתי קומות, ובקומת הקרקע מקבלים את פנינו פרחים מעוצבים בשלל צבעים והכתובת "פורחים בגיל" (פרי עבודתם של קשישי מרכז היום).

בקומה ב' שוכן בית האזרח הוותיק , הבית לאזרחים הוותיקים. מה הן הבשורות שבית האזרח הוותיק מביא לקהילה?

חדשנות ואיכות "  בבית האזרח הוותיק.

בניהולה של עידית חן-סייג בית האזרח הוותיק הוא מקום שוקק עשייה ותכניות ייחודיות ומעניינות. סיסמת הבית היא חדשנות ואיכות.

קצרה ידי מלתאר את כל הפעילות המגוונת והעשירה שמתקיימת בבית האזרח הוותיק:

*חוגים לתרבות הגוף  "עמית בכושר"– התעמלות בונה עצם, חיטוב ועיצוב, פלדנקרייז, פילאטיס, מחול מזרחי, זומבה גולד ועוד ועוד

*קורסי העשרה – מכללת הגמלאים (חזרה לביתה הוותיק בבית יד לבנים, כאשר התפוסה היא כבר כמעט מלאה), המשך פעילותם המוצלחת של חוגי-קורסי השפות: לדינו, יידיש, ערבית, חוגי המשך כמו גנטיקה, חיטוב המוח, ספרות, חוג המוזיקה…

*קורסים חדשים וחדשניים ברמה ארצית כמו קורס שבו משתפים פעולה פרופ' עוזי רבי וד"ר עודד ציון בנושא מזרחנות ואסלאם, סדרה בנושא ספרות וקולנוע, סדרת אומנות בנושא גדולי אומני הרנסנס, סדרה  של מתן חודורוב, הכתב הבכיר לענייני כלכלה של ערוץ 10 בטלוויזיה…

*המשך סדרות  הטיולים ברחבי הארץ עם מיטב המדריכים, ובשעות הערב סדרה  בנושא ארצות העולם בשיתוף "אדמה מסעות וטיולים"…

*קורסי יצירה – קרמיקה, סריגה (סבתא סורגת הפתעות), קורס ציור חדש…

*מועדוני חשיבה – מועדון שח שמציין 10 שנות פעילות, מועדון ברידג'

*חדש – מועדון חברתי חדש בשעות הבוקר שבו ייפגשו ותיקים ותושבים חדשים בעיר לפעילות מגוונת של הרצאות, אירועי ותרבות ועניין משותף.

בית האזרח הוותיק הוא הבית שלכם הגמלאים, ולאלה שעדיין לא – הבית שמעניק לכם תרבות פנאי מגוונת ועשירה, וכבר אמרו חכמים "תרבות (ובעיקר תרבות פנאי) איננה בגדר מותרות, היא בגדר הכרח”.

מרכז היום הרב תחומי לאוכלוסיה המבוגרת.

הכניסה למרכז היום, "הפרחונית",  תוארה בפתיחה לכתבה ונעשתה ע"י קשישי מרכז היום  הרב תחומי לכב' חגיגות 20  שנה למרכז היום. במהלך השנים, מרכז היום הרב תחומי  גדל והתפתח, וקולט היום כ-180 חברים.

המנהלת  הגב' אביגיל לנדסמן מספרת בגאווה על תכניותיה:

סדנת Master Chef כאשר פעם בשבוע כל חבר/ה מביא/ה מתכון מהבית ומכינים את המאכל במרכז היום. לקראת סוף השנה תתפרסם חוברת מתכונים מלווה בסיפור שמאחורי כל מתכון.

כמו כן מתוכנן שבוע עדות החל מחודש אוגוסט על מנת לייחד פעם בחודש עדה מסוימת, כולל מאכלים, תלבושות, מסורות עתיקות, נסיעה למוזאון או אתר מורשת של העדה המסוימת, ועוד.

לאחרונה הורחב האגף לתשושי נפש במטרה לקלוט חברים חדשים ולאפשר לצוות לעבוד בקבוצות קטנות לפי רמת היכולת הקוגניטיבית של החברים. האגף מאובזר בכל מה שצריך לפעולה דידקטית (לימודית) וקוגניטיבית, כולל חדר "סנוזלן" – שהוא חדר גריה-רב חושית חדשני.

צוות מרכז היום הוא הלב של הבית – מסור, מקצועי, מיומן בעבודה עם אוכלוסייה מבוגרת, מעניק לחברים חום, אהבה, סבלנות וסובלנות, וכבוד ראוי להערכה, ובראש כולם אביגיל לנדסמן, מנהלת הבית.

אם כן, חברי הגמלאים למה להישאר בבית כאשר בעירנו יש מקום שמצפה לבואכם בזרועות פתוחות ובלב חם? 

תרועה לראש השנה  – מקורות החג

כתבה מינה פלג

ראש השנה, בניגוד לרוב החגים היהודיים אינו חג זיכרון לציון אירוע היסטורי.

בראש השנה אנו נפגשים עם קרובינו והרחוקים יותר, אנו יושבים מול שולחנות עמוסי כל טוב בלי לספור קלוריות, ובזמן שנותר לנו אנו שואלים את עצמנו כיצד בחרנו לחיות בשנה הקודמת ומה אנו מקווים לשנות ולהשתנות בשנה הבאה (בלי נדר).

במקרא המונח "ראש השנה" אינו מופיע  בראש חודש תשרי, אלא "יום תרועה". היום בו משמיעים "תרועה" שהיא קול גדול (צעקה) של המוני בני אדם כביטוי לשמחה או לאבל או קריאה לצאת למלחמה. יש שהצעקה הזאת מלווה בהשמעת קול השופר.

בזמנם של חז"ל נקבע ש"יום התרועה" יהיה ראש השנה לפי הפסוק המקראי "בחודש השביעי באחד לחודש יהיה לכם שבתון זיכרון תרועה מקרא קודש…”

אם כן לפי המקורות והמסורת היהודית ראש השנה חל ביום הראשון והשני – יום א' ו-ב' בראש חודש תשרי.

מדוע יומיים של ראש השנה?  כי בימי קדם נקבע ראש חודש לאחר עדותם של שני עדים שהכריזו כי ראו את מולד הירח, בעקבות זאת היו שולחים שליחים לכל רחבי א"י עם ההודעה או מדליקים מדורות בראשי ההרים. מאחר וראש חודש תשרי הוא חג (“יום תרועה”), חששו החכמים שההכרזה לא תגיע בזמן, ולכן הוארך החג ביום נוסף ליתר ביטחון.

מדוע נחגג ראש השנה בחודש תשרי שהוא החודש השביעי בלוח העברי הקדום?  אומנם חודש ניסן (חג הפסח) נקרא במקרא "ראש החודשים" וייתכן שבימי קדם נחגג אז ראש השנה. אך עם חזרתם של בני ישראל מגלות בבל ובניית בית המקדש השני שונו כמה מנהגים בהשפעה בבלית. לוח השנה הבבלי אומץ כלוח העברי הקובע וחודש תשרי שבבבלית פירושו ראשית הפך להיות החודש הראשון, ומכאן ראש השנה חל בחודש תשרי.

הסבר שונה מציע הרב יואל בן נון במאמרו "ראש השנה או ראשית השנה".

לטענתו "השנה בתורה היא חקלאית…”ראש השנה" בתורה איננו יום אלא 22 ימים – ראשיתם בראש החודש השביעי, שהוא "יום התרועה", המשכם ביום הכיפורים, ואחריהם בשמיני עצרת (סוכות)…כל יום מן הימים האלה יש בו משהו של ראש השנה – "יום התרועה" הוא ראשית השנה החקלאית, וביום זה יתחלפו השנים. יום הכיפורים הוא יום הכפרה המסכם לכל השנה שעברה על כל עונותיה, שמיני עצרת הוא ראש השנה החקלאית של מטר וזרע.

השנה החדשה מתחילה לפני שהשנה הקודמת הסתיימה!…ככה זה בטבע שקיעת החמה פותחת יממה חדשה אך היום שעבר עודנו משמיע את קולותיו האחרונים. כך גם בטבע החקלאי – ההכנות לחריש ולזרע של השנה הבאה הן בעיצומן, שעה שהחקלאים עדיין עסוקים באיסוף יבולים לפני הגשמים.

תקופת חגי תשרי, המפגש של האסיף עם החריש…היא תקופה של "צאת השנה" ו"ראשית השנה" – אחרית וראשית יחד.”

מן התלמוד אנו למדים שגורל האדם בידו, ולפי האמונה בראש השנה פותח ה' את ספר החיים ודן את כל בני האדם  – “כל באי עולם” – מי יחיה ומי ימות…ההחלטה עצמה נחתמת ביום כיפור, מכאן חשיבות החרטה, התשובה והמחילה.

אמונה עתיקה טוענת שקיימים שלושה ספרים: ספר הצדיקים – שדינם חיים, ספר הרשעים – שדינם מוות, וספר הבינוניים שהם רוב בני האדם הממתינים ליום כיפור שדינם ייחרץ.

בשמנו, שתתחדש על כולנו שנה טובה

חלק מההסברים נלקחו מאתרי MAKO, ZULU באינטרנט

 

ראש השנה – על מסורת וערכים (תזונתיים)    זהבה קורנברג –דיאטנית

ראש השנה הבא עלינו לטובה כולל מנהגים שונים, כמו: רכישת בגדים חדשים לכל בני המשפחה, הליכה משותפת לבית הכנסת לשמוע תקיעת שופר, מתנות לילדים/נכדים וארוחת חג הנערכת בד"כ בבית סבא/סבתא. כל עדה מכינה ארוחה מסורתית אשר כוללת מאכלים אופייניים לה על פי מסורת ההכנה העוברת מדור לדור. אבל בכל העדות קיים המנהג להניח במרכז השולחן תפוח בדבש, רימון, ראש של דג, סלק  ו"צימעס".
כדיאטנית קלינית בחרתי לציין את ערכם התזונתי ותרומתם לבריאות /חולי של המזונות השונים.

דבש – בא לסמל ולברך שתהיה שנה טובה ומתוקה.  יש לזכור שדבש כמוהו כסוכר. חולי סוכרת רצוי ומומלץ שיאכלו את התפוח, ועל קצה הכפית מהדבש. יש הנוהגים להכין גם מאכלים ברטבים שונים המכילים דבש כמו עוף חמוץ מתוק, סלטים שונים. מאחר שאנו אוכלים דברי מתיקה רבים בחג, ומחכים לנו חגים נוספים במהלך החודש, מומלץ לתת את הדעת על כך. גם אנשים בריאים החוששים מהשמנה, צריכים להיזהר ולא להתחיל את הדיאטה אחרי החגים….

רימון – בא לסמל את הציווי בעשיית מצוות.

יש מי שספר את מספר הגרגרים ברימון והגיע למסקנה שיש להם לפחות 613 גרגרים….כמספר המצוות בתורה (תרי"ג). אנו מבקשים שהמצוות שלנו תעלינה במספרן ממש כמו הגרגרים של הרימון. ובנוסף הרימון בא לסמל ולברך את בני המשפחה בשפע כלכלי ושפע בריאות.
לרימון יש ערך תזונתי רב, הוא עשיר באנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) אשר מגנים עלינו בפני מחלות לב וכלי דם כמו טרשת עורקים, סרטן ומחלות אחרות.

דגים – מסמלים פריון. ש"נרבה כדגים אשר בים"

ראש הדג המונח ליד ראש המשפחה מסמל את ראש השנה. הברכה היא: "הלוואי שתהיה זו ברכתך שנהיה לראש (מנהיגים) ולא לזנב (ההולכים אחרי)".  כמו כן מאחר ועיני הדג תמיד פקוחות, הן סמל לידע וחוכמה.                                                                                ברמה התזונתית, אכילת דגים טובה לבריאות. דגים עשירים בחלבון, יש בהם ברזל וויטמין B12, החשובים לפעילות תקינה של מערכת העצבים וליצירה של כדוריות דם אדומות.      יש דגי ים העשירים באומגה 3 הנחשב לאחד המרכיבים הבריאים ביותר בבשרם של הדגים, כמו: סלומון, לוקוס, טונה, הרינג, מקרל. אומגה 3 מגן בפני מחלות לב וכלי דם.     אך שני הדגים הכי נפוצים (בגלל מחירם הזול) הקרפיון ונסיכת הנילוס – הם דווקא הפחות בריאים, הם מכילים שומן רב יחסית, ואינם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3.

גזר – בא לסמל את ה"גזירה" שיגזור עלינו אלוהים ביום הכיפורים

בראש השנה נהוג לאכול "צימעס" – גזר מבושל מתוק, הבא לסמל תחילת עשרת ימי התענית המסתיימים ביום הכיפור. כל אדם נשפט על מעשיו. המילה העברית "גזירה" נגזרת מהשורש ג.ז.ר ודומה מאוד למילה "גזר". אנו מקוים שבאמצעות אכילת גזרים אנו נחווה את הדברים המתוקים בשנה שתבוא עלינו לטובה ואולי עונשינו ימתק.                                ברמה התזונתית גזר עשיר בויטמין בטה קרוטן (נגזרת של ויטמין A). ויטמין המיטיב עם העיניים ומשפר את הראייה. כמו כן מגן מפני נזקי קרינה של העור, ומאט תהליכי הזדקנות.

סלק – בקשה מאלוהים שיסלק ויסיר את אויבנו.
בקשה זו מאלוהים כל כך רלוונטית לעם היהודי בכל הזמנים ובעקר היום…..
ברמה התזונתית הסלק כמו כל המזונות האדומים עשיר בנוגדי חמצון, ומסייע נגד עצירות.

בברכת שנה טובה, בריאה, והגשמת כל משאלות הלב של כל איש ואישה,  בארץ ובגולה.

פורחים ומתחדשים

בדיחות
כתב שלמה חלימה

אדם נכנס לדואר לשלם ארנונה . כאשר הגיע לדלפק ניסה לכתוב בעט המונח שם את השק , אך העט לא כתב . הוא ניסה להתבדח עם הפקיד שישב שם ושאל :"תגיד לי . בעט הזה כתבו את הצהרת העצמאות"? הפקיד הסתכל וענה לו :"מודיעין זה אשנב 4 ".

אדם הגיע לפסיכיאטר התיישב מולו ואמר :"יש לי בעיה עם אשתי . היא חושבת שהיא תרנגולת" . הפסיכיאטר ענה לו : " טוב, אז תביא אותה לכאן ונוכל לבדוק אותה, ונוכל לתת לה את הטיפול המתאים " . ענה האיש :" אם אני אביא אותה אליך אז מי יטיל ביצים בשבילנו"?

אדם ניגש למנהל שלו ואמר :"אתה חייב לתת לי העלאה בשכר , ורק תדע ששתי חברות רציניות מאוד רודפות אחריי " . המנהל התעניין :"אילו חברות"? והאיש ענה :"החשמל והגז".

התחדשות

כמה יפה ופשוט

שם הפעולה "התחדשות".

התחדשות היא הרגשה נעימה ומרעננת,

מסקרנת, מעוררת, מדרבנת.

מאז היותו, מתקדם האדם ודרכו מגשש,

אך יחד עם זאת,הוא חוזר ומתחדש.

דוגמאות להתחדשות יש לרוב,

ונזכיר כמה מהן, לטוב:

חפץ שיצא מכלל שימוש,

יתייפה אחרי ניקוי ,צביעה וחידוש,

פרח יפה, שקמל ונבל,

יפרח מחדש לזמנו המוגבל,

שיר שנשכח עם השנים,

יזכה לעדנה ולביצועים חדשים,

רחוב, שכונה ואפילו עיר,

יתעוררו לחיים, כשיבוא דור צעיר,

"רטרו" ו"וינטג'" הם טרנד עכשווי,

בו ישן על פני חדש מסמן V.

השנה מתחדשת עם בוא הסתיו,

והאדם- בגיל הזהב.